Idag hade vi mina föräldrar här på lite adventsfika: lussekatter, pepparkakor och glögg. Jag hade även gjort en saffranskladdkaka nu på morgonen. Jag har aldrig gjort den kakan förut, så det var ett prov och det blev verkligen uppskattat. Jag måste säga att den var faktiskt supergod! Rekommenderas varmt!
Recept
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl mjöl
2 msk vanlijsocker
1 krm salt
3 ägg
100g mandelmassa
150 g smör
1 g saffran (två kuvert)
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en skål. Rör ner äggen och riv ner mandelmassan (fungera med rivjärn eller vanlig osthyvel) och vänd ner i smeten. Smält smöret och tillsätt saffranet och rör om. Rör sedan ner det i smeten och använd en slickepott för att få i all saffran. Smöra en form med avtagbar kant och tillsätt smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20-23, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Servera med grädde (med tex. lingon i) eller en klick glass.
Smeten var inte så lik kladdkakssmet, den var mer fast, men jag var riktigt glad att den här kakan inte behövde stå lika länge i ugnen som vanlig kladdkaka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar