Så här i hösttiderär det gott med maträtter som har bär och svamp i sig. Idag gjorde jag en paj med kantareller och västerbottenost. Den blev otroligt god och var väldigt lätt att göra!
Pajdegen
3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten
1. Blanda alla ingredienser, utom vattnet, i en rymlig bunke och knåda degen. När degen börjar bli grynig tillsätter du vattnet. Knåda till en smidig deg. Låt vila kallt 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform.
2. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10-20 minuter på 175 grader.
Pajfyllningen
1 finhackad gul lök
en klick smör
100 - 150 gram gula kantareller
2-3 dl riven Västerbottenost
2 ägg
2 dl creme fraiche
ev. 1 dl vatten
salt & nymalen vitpeppar
Gör så här:
1. Fräs löken i smöret tills den blir glansig, utan att ta färg. Tillsätt de lätt hackade kantarellerna och låt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt & peppar.
2. Fördela kantarellfrädet i den förbakade pajbottnen. Strö över lite av den rivna osten.
3. Vispa sönder ägget i en bunke och tillsätt creme fraichen och ev. lite vatten. Blanda väl och smaka av med salt & peppar. Häll äggstanningen över pajen, strö över osten. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills gyllenbrun. Serveras med grönsaker!
Smaklig måltid!
Pajdegen
3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten
1. Blanda alla ingredienser, utom vattnet, i en rymlig bunke och knåda degen. När degen börjar bli grynig tillsätter du vattnet. Knåda till en smidig deg. Låt vila kallt 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform.
2. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10-20 minuter på 175 grader.
Pajfyllningen
1 finhackad gul lök
en klick smör
100 - 150 gram gula kantareller
2-3 dl riven Västerbottenost
2 ägg
2 dl creme fraiche
ev. 1 dl vatten
salt & nymalen vitpeppar
Gör så här:
1. Fräs löken i smöret tills den blir glansig, utan att ta färg. Tillsätt de lätt hackade kantarellerna och låt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt & peppar.
2. Fördela kantarellfrädet i den förbakade pajbottnen. Strö över lite av den rivna osten.
3. Vispa sönder ägget i en bunke och tillsätt creme fraichen och ev. lite vatten. Blanda väl och smaka av med salt & peppar. Häll äggstanningen över pajen, strö över osten. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills gyllenbrun. Serveras med grönsaker!
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar